среда, 31 августа 2016 г.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народний депутат України Віктор Кривенко: «З «чорної каси» Партії регіонів йшли гроші на розкол Народного Руху України»

Гості нашого міста

Частину опубліковано 31.08.2016

Не так давно у Кривому Розі побував народний депутат України VIII скликання Віктор Миколайович Кривенко та зустрівся у Народному Домі з криворіжцями. Віктор Миколайович щиро привітав криворіжців з нагоди 25-ї річниці Незалежності України та побажав, щоб найшвидше на нашій землі запанував мир як результат перемоги як над зовнішнім ворогом, так і над внутрішнім, насамперед, корупцією, що роз’їдає наше суспільство. Криворізькі представники Народного Руху України та Криворізького об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка у національних костюмах зустріли гостя з хлібом-сіллю, з виконанням у загальному колі Гімну України, народних українських пісень. Вони побажали йому ще більшої активності у побудові молодої держави.
В.М. Кривенко побував на урочистому відкритті 6-го Криворізького фестивалю меду і дав інтерв’ю для «Домашньої газети».


Довідка

Віктор Миколайович Кривенко 9 січня 1982 року народження, родом з Дніпропетровщини, з села Курилівка Петриківського району, має три вищих освіти. У 1998–2003 навчався у Дніпропетровському державному університеті за фахом «Фінанси». У 2002–2008 навчався у Харківській юридичній академія імені Ярослава Мудрого за фахом правознавство. У 2008–2011 навчався в Національній академії державного управління при Президентові України за фахом «державне управління у сфері національної безпеки».

З січня 2001 по лютий 2004 працював помічником генерального директора з економіки Державного підприємства «Український державний інститут з проектування металургійних заводів» у Дніпропетровську, потім, з березня 2004 по березень 2005 помічником генерального директора, а з березня 2005 по вересень 2009 заступником генерального директора з розвитку та інновацій Державного підприємства "Виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова» у Дніпропетровську. З лютого 2009 по березень 2010 — заступник Генерального директора Національного космічного агентства України. З березня 2011 по січень 2012 — радник Генерального директора Державної компанії «Укрспецекспорт», а з лютого 2012 по січень 2013 — радник Генерального директора Державного концерну «Укроборонпром». Одночасно, з червня 2012 по січень 2013 є радником, на громадських засадах, Міністра економічного розвитку і торгівлі України. З березня 2013 по лютий 2014 — радник з питань розвитку індустріальних парків, на громадських засадах, Віце-прем'єр-міністра України. З лютого 2014 є головою Координаційної ради ДП «Національні інноваційні проекти», яке уповноважене реалізовувати національні проекти «Технополіс» та «Індустріальні парки України».

Є членом політичної партії Народний Рух України. Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету,  член групи з міжпарламентських зв’язків з багатьма країнами.


– Які успіхи у роботі Верховної Ради України останнього скликання можете відмітити?
– Було проголосовано реформу про правосуддя, низку економічних законів, – розповідає В.М.Кривенко. – Також закони щодо безвізового режиму, національного агентства з питань запобігання корупції. Успіхами можна вважати закони щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів та до доступу ліків, які сертифіковані в Європейському Союзі, Японії, США, Канаді. Це закон №4484, він вже проголосований. Було проголосовано проект закону по металобрухту. На жаль, він був заветований Президентом, і у підсумку прийнято пропозиції: замість 3 років, 1 рік буде діяти норма, яка підвищує вивізне мито на наш металобрухт для того, щоб додана вартість залишалась в країні, а не вивозилась у вигляді сировини закордон. Ключове досягнення цієї сесії – це те, що не допустили дострокових виборів. Рада змогла обрати вчасно новий Уряд. В іншому випадку, не вдалося б оминути скасування санкцій для Росії. Безумовно, в той же час розглянуто замало законів. Тобто затвердили не більше 50 законопроектів впродовж цієї сесії. Також, не прийняли пакет важливих законів по місцевому самоврядуванню, продовженню децентралізації, усуненню тих проблем, які виникають в ході цієї однієї з небагатьох реформ. В пріоритеті стоять нові економічні закони, створення робочих місць для людей.

– Як ваша депутатська діяльність пов’язана з Дніпропетровщиною?
– За час роботи у Верховній Раді подав понад два десятки запитів та біля 500 депутатських звернень до державних та місцевих органів влади різних ланок. Саме завдяки своєчасному втручанню депутата низка проблемних питань регіонів, окремих юридичних осіб та громадян України отримали позитивну динаміку на шляху вирішення. Зокрема щодо незаконного будівництва звіроферми із розведення норки на території, зарезервованій для наступного заповідання об'єктів екологічної мережі національного природного парку "Орільський"; виконання рішення суду щодо знесення незаконного будівництва на території Державного історико-культурного заповідника "Тустань» тощо. Протягом 2015-2016 років проводилася активна робота щодо врегулювання питання нелегального видобутку корисних копалин. З цією метою розроблено законопроект «Про старательську діяльність», проведено громадські слухання, проведено роботу зі ЗМІ з метою активного залучення громадськості до обговорення питань врегулювання нелегального видобування корисних копалин.
Відповідно до поданих мною пропозицій та забезпеченню контролю було надано фінансування на об’єкти будівництва та реконструкції автомобільних доріг державного значення у Дніпропетровській області. Також профінансовано низку заходів та об‘єктів. Зокрема, у Петриківському районні Дніпропетровської області здійснено установку приладів освітлення в селах Курилівка та Лобойківка, заміну даху будинку дитячої творчості та вікон в будівлі районної бібліотеки, придбано комплект меблів для групи дитячого садка в с. Курилівка, установлено системи очищення питної води в школі с. Петриківка. А ось у Кам'янському (колишній Дніпродзержинськ) допоміг зі здійсненням обладнання 4-х класів місцевої гімназії інтерактивними дошками та мультимедійними проекторами. Виконали капітальні ремонти теплоізоляційного покриття трубопроводів тепломереж та електромереж зовнішнього освітлення по вул. Індустріальній.

Народний депутат також додав, що особливі надії має на нового міністра охорони здоров’я, одним із завдань якого він бачить впровадження раннього скринінгу  для профілактики великої смертності жінок в Україні від раку молочної залози.


– Який особистий пріоритет на наступний політичний сезон у Віктора Кривенка?
– Це розбудова, модернізація та відновлення Народного Руху України. Адже цей проект не є одноденкою. Знаю, що зараз мають з’явитися під вибори ще 6-7 політичних проектів. Якраз завдяки активній участі рухівців і політичного лідера В’ячеслава Чорновола було проголошено акт про Незалежність України, багато зроблено для становлення держави. На жаль, організація після розколу у 1999 році стала слабкою. Зараз числиться в Рухові 35 тисяч чоловік, але лише в західних областях є реєстри. І ці реєстри членів  потрібно поновити, щоб можна було бачити, на кого можна опиратися в областях та районах. В межах усієї України від Народного Руху до рад різних рівнів обрано 1200 депутатів. Це немало. Маємо самі собі дати чітку відповідь, що без змін, без модернізації Народному Рухові попередні позиції впливу на владу не повернути. 
Лише зараз, коли проводяться розслідування за так званою «чорною бухгалтерією» Партії Регіонів, то спливають факти, що цей розкол був дійсно спланований партією влади для ослаблення Руху. З’явилися відомості і про суми, які Юрій Костенко протягом чотирьох років з 2008 по 2012 взяв у Партії Регіонів.
Рухівці у парламенті доклали надзвичайно багато зусиль до процесу декомунізації. 1112 об’єктів в Україні було перейменовано. Надзвичайно важко далося перейменування Кіровограда, Дніпропетровська, Дніпродзержинська та ще 290 населених пунктів. 
Що стосується роботи криворізької міської організації Народного Руху, то я подякував керівнику організації Євгенії Лук’янівні Федаш за багаторічну плідну працю. На сьогодні потрібно до роботи у спілці все більше долучати патріотично налаштованої молоді, підприємців. Лише через активну участь цих верств населення у різноманітних проектах, залученні їх до українського державотворення можемо сподіватися на поступ на шляху євроінтеграції.
Цікавилися у мене криворіжці і питанням освоєння коштів, які Кабінет Міністрів виділив на ремонт і прокладання автодоріг в Україні. Так от, у зв’язку з реформою децентралізації гостро постає питання щодо контролю влади на місцях з боку громадських активістів, здійснення ними контролю за розподілом та витрачанням коштів з місцевого бюджету. Зокрема, на ремонти доріг, тендерні закупки. Або взяти хоча б проблеми утилізації та переробки сміття. Пригадайте, які проблеми були на Львівщині з Грибовицьким сміттєзвалищем. І у той же час у місцевого бюджету на вирішення таких проблем було багато грошей. І на Криворіжжі громаді потрібно активніше цікавитися тим, наскільки раціонально витрачаються гроші з міського бюджету.
Позитив фінансової децентралізації в тому, що люди, громадяни країни повинні відчути відповідальність за владу. Але як може виборець спитати з влади, якщо він обирав її за гроші чи за гречку? Ліві сили зараз буквально наступають. Законів прийнято вже надзвичайно багато. Зараз питання у тому, щоб їх дотримуватися. Треба займатися вихованням політичної нації та національних еліт. 
 Криворіжці-рухівці на зустрічі говорили, що зараз надзвичайно багато проблем виникає з самоврядуванням. У зв’язку з організацією громад активістів позаписували, але далі справа з місця не зрушила. Активісти, по суті, не мають змоги реалізувати свої права. Говорили і про те, що на сесії рад у місті чи у районі їх не допускають. Звичайно, що у такої ситуації є свої причини. Ми занадто слабкі. У центральних та східних регіонах в Рухові практично нема молоді. Зараз я підтримую Пласт – українську скаутську організацію, метою якої є сприяння всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді. Будучи неполітичною і позаконфесійною організацією, Пласт виховує молодь на свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільноти, провідників суспільства. Нещодавно фінансували молодіжне шоу «Політичне лідерство». На жаль, криворіжці туди чомусь не доїхали.
Зараз в державі склалася дещо парадоксальна ситуація. Наприклад, у західних регіонах майже половина господарств сплачує комунальні послуги із залученням субсидій. Майже половина працюючих Україні працює на державу. 

– Чому й досі не вирішуються в державі проблеми мовної політики? Державною українською мовою навіть у Верховній Раді спілкується не більше третини депутатів.
– Безперечно, що мова є не тільки основою національної культури, а це питання ще й національної безпеки. Однак, варто зазначити, що Народний Рух України як політична партія не є радикальною. Наприклад, у порівнянні зі «Свободою». Тому потрібно діяти лише шляхом переконання, на власному прикладі навчати застосуванню української мови. Особисто я українізував багатьох, бо не діяв радикально. Зараз багато із тих, хто захищає Україну на сході, спілкується російською. Але є і такі, хто і розмовляє українською, але діями своїми руйнує нашу державу. Тому важливо, у першу чергу, те, що людина робить для України. Якщо діяти радикально, то ще більшу кількість наших земляків можна кинути в лабети ворогу. І депутатів, які в Раді спілкуються лише російською, також обирав народ. 
Принагідно зазначу, що серед безумовних успіхів нинішньої Ради є те, що проголосовано закон щодо збільшення кількості пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах. Раніше з 14 пісень на радіопросторі лише 1 була української мовою. Зараз ми бачимо серйозні зміни. Завдяки цьому десятки і сотні музичних українських гуртів отримають свій «життєвий простір». З вирішенням мовного питання у значній мірі пов’язане і наболіле питання щодо об’єднання українських церков у єдину помісну церкву.

– Як підтримуєте розбудову української армії?
– В цілому позитивно ставлюся до підняття теми інформаційної безпеки, до розбудови української армії. У сфері оборони та безпеки держави мною як депутатом ініційовано проведення  капітального ремонту будівель та споруд в військовому містечку для розміщення особового складу 92-гої окремої механізованої бригади та добудови 3-х житлових будинків для сімей військових. Спільно з ініціативної групою воїнів-афганців ініційовано постановку на озброєння в Збройних Силах України модернізованої ЗУ-23-2;  забезпечено депутатський контроль закупівлі обладнання для вищих військових навчальних закладів Міноборони та військових кафедр вищих навчальних закладів Міносвіти. А ще проведено круглий стіл за участю народних депутатів, Міністерства соціальної політики, Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, обласних державних адміністрацій на тему «Як забезпечити житлом учасників АТО».
Криворіжці задавали мені питання щодо того, коли закінчиться війна на сході країни. З цього питання виборців не надто втішив, повідавши, що такий перманентний стан ще триватиме кілька років. І прямо таки охолодив гарячі голови тим, що проаналізував реальну ситуацію з відсутністю ефективної зброї для здійснення наступальних дій та визволення частини Донецької та Луганської областей. У Криму зараз є реальні проблеми, тому Росія не відкидає планів пробивання сухопутного коридору до Криму. І єдине, що їх стримує, то це санкції. Надзвичайно важлива міжнародна підтримка України.  

– Поділіться враженнями від відвідання Криворізького фестивалю меду, який уже вшосте проходив у нашому місті у парку відпочинку «Саксаганський» (колишній парк імені Артема).

– Прекрасний захід. Респект його організаторам. На фестивалі дегустував кілька сортів духмяного меду. Придбав для своєї родини як меду і продуктів бджільництва, так і окремі ковані вироби, виготовлені криворізьким умільцем Миколою Терещенком. Відкриваючи разом з головою Саксаганської районної в місті ради Валерієм Беззубченком фестиваль меду, розповів, що і мене батьки ще змалку долучали до такої почесної та благородної праці пасічників. Слова вдячності учасникам-пасічникам за те, що вони благодійним внеском у вигляді зібраного меду підтримують криворіжців, які захищають нашу землю в АТО, а також хворих дітей у реабілітаційному центрі.



Тим виборцям з Криворіжжя, які захочуть до нього звернутися, щоб поспілкуватися у справах, для вирішення окремих проблем, Віктор Миколайович порадив зателефонувати за номером  (044) 255-46-05 у місті Києві чи написати на адресу електронної пошти Kryvenko.Viktor@rada.gov.ua


фото з Віктором Кривенком у Кривому Розі


Комментариев нет:

Отправить комментарий