воскресенье, 30 декабря 2012 г.

Микола Крамаренко, голова Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка: «Мовне питання піднято, щоб відволікти людей від багатьох економічних проблем і щоб знову розсварити український народ»






За небувало короткий час (10 хвилин!) парламентська більшість прийняла в цілому закон про основи державної мовної політики, який абсолютно нічого не дає для розвитку чудової,  багатої російської мови, хоча й надає їй статусу регіональної. А оскільки зроблено це цілеспрямовано, для того, щоб принизити, зупинити відродження української мови, сколихнувся від обурення патріотично настроєний люд по всій нашій великій державі.



 - Як і очікувалося, особливо на цій хвилі оживилися манкурти, - говорить керівник міської «Просвіти» М. Крамаренко. - Смішно так виглядають, повторюючи: «Я не понимаю украинского языка». Ось і голова ради ветеранів одного з найбільших районів Кривого Рогу заявляє виклично, з погордою нашій читачці пенсіонерці Людмилі Ковтун, яка звернулася до нього українською: «Говорите на русском, я не понимаю вас!» «Пробачте, але я буду говорити материнською», - толерантно продовжує та. Але голову ветеранів це ще більше бісить: «Я не хочу вас понимать, говорите с моей секретаршей!» Назвати прізвище цієї людини не дозволяє мені лише те, що в різні роки ми  служили в одному прославленому на весь колишній Радянський Союз полку і при зустрічах звертаємося один до одного не інакше як «брате-однополчанине». Я не можу зрозуміти, як могло таке трапитися, що вельмишановний ветеран з чисто українським прізвищем так вигорнув із себе своє справжнє друге «я»? І їх ще цілий легіон, таких криворіжців з українськими прізвищами, які просто зневажають мову, якою говорили їхні батьки, співали їм колискових. За моїми спостереженнями, це здебільшого люди поважного віку, для яких Україна ніколи не була Батьківщиною. Сваритися з ними не потрібно, тим більше ображати. Вони самі колись зрозуміють всю силу і велич українського слова,  що співучу, багатющу мову великого народу задушити, знищити не вдасться нікому. Так що не треба псувати нерви у безкінечних перепалках з такими людьми, вони не варті і того, щоб ви голодували, протестуючи проти них. Ви ліпше себе переборюйте і розмовляйте материнською на вулицях, у транспорті, у своїх сім’ях. Від того матимемо стократний ефект.

М. Сумський

Комментариев нет:

Отправить комментарий